Symbol grönt kort

Grönt kort

Grönt kort innebär att du som privatkund kan besöka återvinningscentralen utanför bemannade öppettider. Det krävs att man går en kort utbildning på plats (se mer information nedan).

Grönt kort finns idag på några av våra återvinningscentraler. Se Återvinningscentraler med grönt kort

För att registrera dig för utbildning klicka på Gröntkortutbildning.
Vi kallar dig därefter via ett SMS-meddelande till utbildningen som tar cirka en timma. 

Så här använder du ditt Gröna kort:

  1. Öppna grinden genom att läsa av ditt körkort i kortläsaren eller aktivera appen: ÅVC grindöppning.
  2. Vid inpassering stanna innanför grinden tills den stängts, innan du kör vidare. Detta för att förhindra att någon annan smiter in på din inloggning.
  3. Sortera och lämna ditt avfall i rätt container. Viktigt att avfallet är välsorterat för att kunna tas omhand i nästa steg i återvinningen.
  4. Utpassage: I Timmersdala, Värsås och Borreboda (Töreboda) trycker du på knappen för att passera ut. I Hjo och Karlsborg och Odenslund (Gullspång) kör du fram till grinden så öppnas den automatiskt. 

 

Teknik på anläggningen:

När man drar körkortet eller aktiverar appen registreras besöket i en databas. Du är välkommen hur många gånger som helst och registreringen behövs för att systemet ska fungera och för att vi ska få statistik och kunna återkoppla. Grinden stannar om något kommer i vägen. Det finns dessutom ett nödstopp, den röda knappen vid grinden. Belysningen tänds när grinden öppnas och släcks automatisk när du lämnat anläggningen. Det finns kameror som används för att övervaka när det är dags att tömma containrarna och när det behöver snöröjas. Kamerorna ger också en möjlighet att återkoppla felsorteringar. Tyvärr kan det ju hända att saker hamnar i fel container. Detta kan förstöra hos dem som tar emot avfallet i nästa steg.

Tänk på att:

  • Sortera noggrant.Sortera ditt avfall innan du åker till återvinningscentralen. Här är vår sorteringsguide A-Ö.
  • En tumregel vid sortering av föremål som består av olika material är att låta den största andelen avgöra var avfallet ska läggas. 
  • Följ instruktionerna som finns på skyltarna på återvinningscentralen. 
  • Håll uppsikt över barn som följer med till återvinningscentralen.
  • Det är förbjudet att ta med något från platsen. 
  • Om du råkar skräpa ned, vänligen städa efter dig.

 

Om olyckan är framme:

Brandsläckare, första förband och skyddsutrustning finns på platsen.

Vid ett eventuellt strömavbrott går det att lämna anläggningen via gånggrinden. För att få ut bilen ringer man Securitas.