Häng med på Hållbarhetsfestivalen – utställning och guidade turer i Skaraborg

Avfall & Återvinning Skaraborg deltar i årets Hållbarhetsfestival i Skaraborg som samordnas av Studiefrämjandet. Årets tema, "Inkluderande Omställning", lyfter vikten av att alla i samhället bidrar till en hållbar framtid.

Under Hållbarhetsveckan, den 14-19 oktober, erbjuder Avfall & Återvinning Skaraborg flera aktiviteter för att öka medvetenheten kring avfallshantering, sortering och återvinning. Vi kommer bland annat att genomföra guidade turer på återvinningscentralen i fem av de tretton kommuner som ingår i förbundet. Syftet är att ge besökarna en djupare förståelse för hur sorteringen går till, vilka utmaningar vi står inför och vad som egentligen sker på en återvinningscentral.

I skyltfönstret på Falbygdens museum kommer du att kunna se utställningen ”Det här kommer brännas upp! Avfall som slängts i sin originalförpackning”. Utställningen uppmärksammar den enorma mängd saker som slängs i onödan och hur tokigt det kan bli när det rensas där hemma. Detta är något som personalen på återvinningscentralerna ser exempel på dagligen och flera av dem vittnar om ångest och frustration över att se användbara produkter gå till spillo. Idén till utställningen kom i samband med en plockanalys av restavfallet från Falevi Återvinningscentral där det visade sig att många saker låg kvar i sin originalförpackning. Exempel på detta var oöppnade hundmatsäckar, leksaker och kläder där prislappen satt kvar.  

- Vi har ett ansvar att faktiskt visa hur tokigt det blivit med detta slängsamhälle. Avfallshantering är något där varje individs deltagande gör skillnad på riktigt, därför föll det sig naturligt att vara med i årets Hållbarhetsfestival, menar avfallsstrateg Camilla Johansson som samordnar förbundets aktiviteter.

- Orsakerna till att inte sortera eller lämna till återbruk handlar främst om okunskap, stress, lathet eller ointresse, fortsätter Camilla Johansson.

Skaraborgarna blir allt bättre på att sortera

- Skaraborg har blivit så mycket bättre på sortering sedan sortera säcken infördes, från kring hälften felsorterat till kring 90 procent rättsorterat i de kommuner där konceptet införts, berättar Christina Storm, chef för återvinningscentralerna.

Däremot behöver sorteringsgraden bli bättre vid obemannade tider där Grönt kort finns.

- Det är en utmaning att motivera till bra sortering även när vi inte är på plats. Det är inte kul på måndag morgon för då är hälften felsorterat igen, säger personalen vid Grönt kort-anläggningen i Karlsborg.

- Det är roligt när jag ser att medborgarna verkligen anstränger sig för att lära sig sortera rätt, men många vet nog inte om att det blir dyrare för hushållen när det sorteras dåligt. Och mitt arbete blir förstås roligare när sorteringsgraden är hög. Då känner jag mig extra stolt, säger personal på återvinningscentralen.

Avfallsstrateg Camilla Johansson tillägger: ”Det finns ytterligare en hållbarhetsaspekt med återvinningscentralen, det är nämligen en mötesplats där du träffar gamla vänner och bekanta. Välkommen till någon av aktiviteterna.”

Aktiviteter under Hållbarhetsveckan

Utställning - Det här kommer brännas upp! Avfall som slängts i sin originalförpackning

Falbygdens museum, Falköping

  • Pågår 15-20 oktober
  • Torsdag den 17 oktober kl. 13-14.30: Driftchef för Falevi ÅVC och avfallsstrategen finns på plats för samtal.

 

Under vecka 42 skyltar Falbygdens museum med ”skräp” i sitt fönster. Problemet är dock – det är inte skräp!

 

Nu lär vi oss att ”Sortera säcken i Töreboda”

Borreboda återvinningscentral

 

Guidad tur: Hållbar sopsortering

Guidad tur med personal på återvinningscentralen. Hur fungerar ”Sortera säcken”, hur sorterar man rätt, varför ska man bara lägga förpackningar i förpackningsinsamlingen och vad gör personalen på en ÅVC på dagarna.

TIDER:

15 oktober

 

16 oktober

 

17 oktober

 

18 oktober