Detta är matavfall

Det är viktigt att alla vet vad som ska läggas i matavfallspåsen. Informera om att det är det som blir över och inte kan sparas när man lagat eller ätit mat. Glöm inte att plasten runt gurkan och andra förpackningar ska tas bort.

Här är exempel på det som ska sorteras och läggas i brun papperspåse och sedan i brun tunna:

  • Kött, ost
  • Matrester, både tillagade och råa
  • Pasta, ris
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Frukt
  • Bröd, kakor, kex och godis
  • Fisk, fiskrens, skaldjursrester
  • Äggskal
  • Te
  • Kaffe (även filter)
  • Hushållspapper och servetter
  • Vissna blombad

Det här är inte matavfall:

Plast, kattsand, jord, blöjor, aska, stearin, snus, cigaretter och tuggummi är inte matavfall. Blöjor märkta som ”biologiskt nedbrytbara” får inte heller läggas bland matavfallet eftersom dessa inte kan brytas ner i biogasanläggningen.

Mindre fukt

Det är bra om dina hyresgäster låter blött avfall som potatisskal rinna av i vasken eller att de skalar direkt i ett durkslag. De kan också lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen – eller runt det blöta avfallet - för att undvika att påsen blir för fuktig och går sönder. Det är mycket viktigt att hyresgästen alltid använder påshållaren eftersom den hjälper till att torka matavfallet.

Mindre lukt

Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och räkskal, kan de gärna slå in i lite tidningspapper innan de lägger det i papperspåsen.

Så här enkelt sorterar du

Klicka på länken nedan så finner du en guide om hur sorteringen går till i köket samt en sammanställning på vad som kan lämnas som matavfall.

Guide om matavfallssortering

 

Läs nästa avsnitt "Utrymme för matavfallsinsamling" genom att klicka här!

Avfallshantering Östra Skaraborg


541 83 Skövde

 

Telefon: 0500-49 81 85
E-post: info@avfallskaraborg.se

Telefontid kundtjänst:
Måndag-Fredag  08:00-11:30, 13:00-15:00