Nu har Vara ÅVC infört Grönt kort

Den 22 april hölls den första utbildningen för "Grönt kort" vid återvinningscentralen Heljeved i Vara. Deltagarna inkluderade representanter från Tekniska nämnden och Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU), som samlades för att ta del av den nya möjligheten som ger invånarna tillgång till återvinningscentralen även under obemannade tider.

Sanna Lind, platsansvarig på Heljeved återvinningscentral, berättar att efterfrågan på grönt kort har varit påtaglig sedan centralen öppnade för drygt ett år sedan.

- Det ökar ju tillgängligheten och servicen för invånarna. Med grönt kort kan du komma hit alla dagar året runt mellan klockan 10 och 21, säger Sanna Lind.

Heljeved är den senaste återvinningscentralen i raden av åtta som har infört grönt kort. I andra kommuner där systemet har rullat ut har ungefär 20-30 procent av invånarna skaffat sig grönt kort, vilket skulle innebära ungefär 5000 personer i Vara kommun. Genom att införa systemet ges invånarna ökad frihet och ansvar för sin egen återvinning.

Vid varje utbildningstillfälle deltar cirka tio personer för att försäkra sig om att alla får en god förståelse för hur och var avfallet ska sorteras. Sedan återvinningscentralen öppnade är det otillåtet att slänga säckar bland restavfallet. Heljeved har sett positiva resultat av det arbetet och hade den största minskningen av restavfall under förra året.

Deltagarna får också lära sig att använda sitt körkort eller appen "ÅVC Grindöppning" för att öppna grinden. Behörigheten är personlig och kräver att användaren inväntar stängningen av grindarna efter sin passage för att förhindra obehörig åtkomst.

- Var lika rädda om grönt kort som ni är med era egna körkort, avslutar ÅVC-chef Christina Storm som tillägger att grönt kort dras in varje vecka för personer som lånat ut sitt körkort eller på annat sätt missbrukat förtroendet.

För att registrera sig för grönt kort besöker man Avfall & Återvinning Skaraborgs hemsida där man även kan boka in sig för utbildningstillfällen.

Anmäl dig till Grönt kort-utbildning