Viktiga förändringar på Borreboda återvinningscentral från 1 oktober 2024

Från och med den 1 oktober 2024 införs flera förändringar på Borreboda återvinningscentral i Töreboda. Syftet med förändringarna är att förbättra sorteringskvaliteten och underlätta för både privatpersoner och företag. Här är de viktigaste nyheterna:

Sortera säcken

Från 1 oktober kommer vi inte längre att ta emot avfall i säckar på Borreboda återvinningscentral. Allt avfall som lämnas måste sorteras och läggas löst i rätt avfallsbehållare. Detta för att höja sorteringskvaliteten, som i våras visade sig vara endast 48 procent rättsorterat vid en plockanalys av restavfallet. Målet är att uppnå minst 85 procent korrekt sortering.
För att underlätta förändringen kommer vi att ha mer personal på plats. 

Nya öppettider för Grönt kort

Från 1 oktober är inpassering med Grönt kort möjlig under följande tider:

Måndag: kl. 12-19
Tisdag: kl. 8-16
Onsdag: kl. 8-19
Torsdag: kl. 12-19 – bemannat öppet
Fredag: kl. 8-16
Lördag: kl. 8-13
Söndag: stängt

Repetitionsutbildning för Grönt kort

För de som har haft Grönt kort i mer än 5 år, vilket ger tillgång till återvinningscentralen under obemannade tider, är det nu dags för repetitionsutbildning. Alla berörda kommer att få ett sms med länk till anmälan för utbildningen.

Utsortering av grovplast

Från och med 1 oktober kan du även sortera grovplast (hårdplast som inte är förpackning) på Borreboda. Grovplast inkluderar bland annat plastbackar, plasthinkar, plastleksaker utan elektronik samt trädgårdsmöbler i plast. Detta är ytterligare ett steg för att förbättra återvinningen och minska mängden restavfall.

Grönt kort för företag

Företag som har löst återvinningskort ska nu använda Grönt kort företag med ett särskilt passerkort. Det innebär att företag kan lämna sorterat avfall på obemannade tider vardagar kl. 07.00 – 16.00 och betala utifrån den volym avfall som lämnas. Detta underlättar för företag att följa samma miljökrav som hushåll.

Med dessa förändringar hoppas vi kunna skapa en mer effektiv och hållbar avfallshantering för alla i Töreboda.